מה הסכנה מטרמיטים?
טרמיט-העל הפורמוסי הגיע במקור מסין, ומשם התפשט לארצות נוספות במזרח הרחוק, לארה”ב ולדרום אפריקה כ”נוסע סמוי” במשלוחי עץ ומוצריו, בעציצים, ובגוף כלי שיט העשויים עץ. בישראל קיימים תנאים המתאימים לשגשוגו והוא מהווה סכנה בטיחותית קשה ומקור אפשרי לנזק כלכלי כבד למבנים ולמתקנים מעץ, לתשתיות עיליות ותת קרקעיות, לגינון, לטבע ועוד. הוא ניזון מתאית (צלולוז), מרכיב משמעותי בעץ, ולכן מפורר ומפרק מבנים, עמודים וריהוט מעץ. הוא חודר שכבות של חומרים אחרים, כולל פלסטיק, גומי, בטון ומתכות רכות, ולכן פוגע בצינורות מים ובתשתיות תת-קרקעיות של חשמל וטלפון. הוא פוגע בסוללות הגנה משיטפונות, ולכן גורם להצפות. כמו כן הוא תוקף עצים חיים בגינון ובשטחים טבעיים, ודוחק מיני טרמיטים מקומיים.
הנזקים הנגרמים מטרמיטים:
- טרמיטים ידועים כחודרים בקלות טיח, פלסטיק, אספלט ושכבות דקות של מתכות רכות כמו עופרת ונחושת, ומרחיבים סדקים קטנים בבטון, כך שיוכלו לעבור דרכם בחיפושים אחר מזון.
- טרמיטים מכרסמים תשתיות חשמל ותקשורת וגורמים לנזקים כבדים בתחזוקה ובשירות. דבר זה עשוי לגרום להפסקות חשמל ולניתוק קווי תקשורת במקרה הטוב, ולפגיעות ברכוש ובנפש במקרה הפחות טוב.
- טרמיטים אף מחורר אטמים של צינורות מים גדולים ומכרסמים צינורות פלסטיק על מנת להגיע למקורות מים. פגיעה זו באספקת מים לצריכה ביתית תפגע מאוד באיכות חייהם של התושבים (מה שגורם גם להתייקרות עלויות אספקת המים).
- פוגע ביותר מ-50 מינים של עצים חיים ומיני הדרים, מחליש אותם מבנית, כך שהם קורסים בקלות במזג אויר סוער (סכנה בטיחותית), ויכול גם להביא למותם בשל פגיעה בשורשים. כמו כן הוא מכלה את ליבת העץ ופוגע בשימוש בה לתעשייה לאחר כריתתו (פגיעה כלכלית).