מה הסכנה?
ציצת העשב המשוננת מגיעה במקור מדרום אמריקה, וגורמת לנזקים משמעותיים במדינות אליהן פלשה. בישראל קיימים תנאים המתאימים לשגשוגה והיא יכולה לחדור לארץ באופן סמוי על בעלי חיים המגיעים במשלוחים מאוסטרליה, במשלוחי חציר וזרעים, על ציוד אישי, ועקב זיהוי שגוי כצמח נוי בלתי מזיק. היא פוגעת בעיקר בשטחי עשב המשמשים למרעה בקר וצאן, תוך שהיא דוחקת מיני צמחים מקומיים. היא אינה מתאימה למאכל ע”י כבשים ופרות, ולכן פוגעת בכשירות שטחים לרעייה, עד כדי נטישתם, וגורמת לאובדן שטחים ופרנסה. היא מופצת לטווח הקרוב יותר גם על ציוד חקלאי, בעלי חיים ואנשים.
הנזקים הנגרמים:
- ציצת העשב המשוננת משתלטת במהירות על שטחי בתה נרחבים, תוך דחיקת מיני הצמחים המקומיים מהשטח, ואת בעלי החיים האחרים המסתמכים עליהם. בכך היא פוגעת בתפקודם של השטחים כמערכת אקולוגית וכשטח מרעה.
- היא אינה מתאימה לאכילה ע”י צאן ובקר (גורמת למחלות ומוות בקרב בע”ח הניזונים ממנה) ולכן לא יכולה לשמש כמקור מזון עיקרי.
- השתלטותה על שטחי מרעה עשויה לפגוע קשות בבריאות עדרים, להעלות מאד את עלויות הגידול שלהם בשל הצורך לרכוש מזון חלופי, ולגרום לנזקים כלכליים למגדלים.
- יכולתה להתפשט במהירות בתוך ובין בתי גידול, דליקותה הרבה ונטיית הזרעים הבוערים להינשא ברוח למרחקים גדולים, עשויות להחמיר מאד את בעיית השריפות המקומית.